Skip to main content.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΕΜΑ έχουν επιμορφωτικό χαρακτήρα στα αντικείμενα που ορίζονται από τους καταστατικούς του στόχους. Οι δραστηριότητες χωρίζονται σε: σεμινάρια-workshops, επιμορφωτικούς κύκλους και παραγωγή μουσικοπαιδαγωγικού υλικού.

2013

Τάσεις και Τεχνικές της Σύγχρονης μουσικής 

Workshop με τον συνθέτη και μουσικολόγο Ανάργυρο Δενιόζο
Στο Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής - Ι.Ε.Μ.Α.
Κάθε Παρασκευή, 18:00-21:00, 18 Οκτωβρίου 2013 - 20 Δεκεμβρίου 2013

Ο 1ος κύκλος, έχει τον τίτλο:
Αποσπάσματα από την ιστορία της Νέας Μουσικής Ι: Webern-Stravinski-Messiaen-Cage

Παρόλο που για δεκαετίες ακούμε για την κρίση και την παρακμή της Νέας Μουσικής, οι ασχολούμενοι με αυτή, είτε σαν δημιουργοί και ερμηνευτές, είτε σαν κοινό δεν παύουν να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.

Στην εποχή μας επικρατεί το εξής παράδοξο: η μεγάλη πλειοψηφία της μουσικής δραστηριότητας είναι αφιερωμένη σε μία συναισθηματικά ωραιοποιημένη και ιστορικά απλουστευτική ενασχόληση με την μουσική του παρελθόντος. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την δημιουργική πρακτική.

Συχνά, η Νέα Μουσική έχει κατηγορηθεί ως δυσνόητη ή ελιτίστικη. Αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει εξαρχής επιτύχει να συλλάβει και να ανταποκριθεί με ακρίβεια και να εκφράσει όλες τις σύγχρονές της αντιλήψεις, τάσεις , ιδέες, ιδεολογίες, το Πνεύμα της κάθε εποχής, από την γέννηση τους, από την περίοδο ακόμη των πιο ανεπαίσθητων εκδηλώσεων τους. 

Οι κατηγορίες αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τους πως δεν υπάρχει καλλιτεχνική έκφραση, μουσική ή άλλη που δεν προϋποθέτει την εξοικείωση του κοινού της με τους κώδικες επικοινωνίας της.

Στο εργαστήριο αυτό θα επιχειρήσουμε να λύσουμε πολλές από αυτές τις παρεξηγήσεις. Θα ασχοληθούμε ιδίως με το ΠΩΣ, τις προτεραιότητες και τις τεχνικές των μουσικών ρευμάτων της σύγχρονης μουσικής. Με πολυάριθμα παραδείγματα, ακροάσεις και εποπτικό υλικό θα προσεγγίσουμε ορισμένες από τις όψεις της, προσπαθώντας να την δούμε όχι μόνο σε πλάτος, αλλά και σε βάθος.

Το εργαστήριο είναι οργανωμένο σε επάλληλους κύκλους 4 συναντήσεων, αφιερωμένων είτε στο έργο ενός συνθέτη, είτε σε ένα μουσικό ρεύμα. Έχουν σχεδιαστεί επίσης δύο κύκλοι (προς το παρόν) με πιο πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα που φιλοδοξούν να θέσουν ερωτήματα και να παρουσιάσουν συνολικά τις δημιουργικές απαντήσεις που έδωσαν οι συνθέτες καθορίζοντας έτσι ολόκληρα ρεύματα σκέψης και μουσικής πρακτικής.

Το εργαστήριο δεν απευθύνεται μόνο σε συνθέτες, εκτελεστές και σπουδαστές της μουσικής αλλά και σε ένα ευρύτερο κύκλο ενδιαφερομένων για την σύγχρονη τέχνη, καθώς χωρίς να παραλείπεται ή να υποβαθμίζεται η τεχνική συζήτηση το εποπτικό και ακουστικό υλικό, θα είναι επαρκές για την αρχική έστω γνωριμία και κατανόηση των ζητημάτων.

Η συμμετοχή έχει ορισθεί σε 15 € για την κάθε συνάντηση, ενώ η εξαρχής συμμετοχή στις συναντήσεις ολόκληρου κύκλου, σε 50 €.

Για δηλώσεις συμμετοχής, προεγγραφές και πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο ΙΕΜΑ, Αδριανού 105, τηλ. 210-33.10.129 ή με τον εκπαιδευτή: 6932-011.064

 

------------------------------------------

 

2010-2011-2012-2013

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΛΑΪΚΩΝ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 

Σκοπός των σεμιναρίων είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με την χρήση των εργαλείων, τις κατασκευαστικές τεχνικές και τελικά η κατασκευή ενός νυκτού έγχορδου μουσικού οργάνου για τον κάθε συμμετέχοντα, το οποίο θα μένει στην κατοχή του μετά το τέλος του προγράμματος.
Η διδασκαλία γίνεται δύο τρίωρα κάθε εβδομάδα και λειτοπυργούν δύο κύκλοι: Οκτωβριο-Φεβρουάριο και Μάρτιο-Ιούνιο.

Το  κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο ανέρχεται στα 10 € την ώρα συν το κόστος εγγραφής και των πρώτων υλών του οργάνου που θα κατασκευάσουν (250€).

Ανάλογα με τους συμμετέχοντες πιθανόν να υπάρχουν δύο επίπεδα: αρχαρίων και προχωρημένων.
Στο τέλος του κύκλου θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Την διδασκαλία θα πραγματοποιήσει ο οργανοκατασκευαστής Θεόφιλος Λαζάρου  (αποφ. της Scuola di liuteria di Milano).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον εκπαιδευτή (6978-63.77.84) ή με το Ινστιτούτο (210-33.10.129).

 

 

Ειδικότερα θα διδαχθούν:

Για την βεβαίωση παρακολούθησης θα πρέπει οι συμμετέχοντες να έχουν παρακολουθήσει όλον τον πεντάμηνο κύκλο.

 

Αντίστοιχα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν και κατα τις περιόδους 2008-2009 και 2009-2010 με επιτυχία επιμορφώνοντας έως τώρα 12 κατασκευαστές.

 

2009

WORKSHOP: Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 

 

___________

1994-2004

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΙΝΑ

Το ΙΕΜΑ συνεργάστηκε με το πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ από το 1994 έως σήμερα, έχοντας διοργανώσει πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια δασκάλων και μουσικοπαιδαγωγών και έχοντας παράγει εκπαιδευτικό υλικό, όπως:

Περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα Μελίνα και τα εκπαιδευτικά υλικά.

 

1999

Κύκλος κατάρτισης στη μουσική παιδαγωγική και πολιτιστική διαχείριση. Επιμορφωτικός κύκλος 400 ωρών για μουσικοπαιδαγωγούς και εμψυχωτές, σε συνεργασία με την ΜΕΝΤΩΡ Εκπαιδευτική και το πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ.

Ο κύκλος απευθυνόταν σε καλλιτέχνες, πτυχιούχους μουσικών σπουδών, προκειμένου να είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως εμψυχωτές/τριες για την οργάνωση πολιτιστικών - εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ειδικότερα για την οργάνωση των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της επέκτασης του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ - Εκπαίδευση και Πολιτισμός».

Περισσότερα στοιχεία για το κύκλο κατάρτησης (αξιολόγηση, πρόγραμμα σπουδών, εκπαιδευτές) υπάρχουν εδώ

1998-99

Εισηγητές: Tom Mays, Κώστας Μόσχος, Λευτέρης Γρηγορίου και Ανάργυρος Δενιόζος.

 

1996-97

Μουσική Ακουστική: Αρχές και συμπεριφορά του ήχου, διαστήματα, κλίμακες, κουρδίσματα, ακουστική οργάνων, ακοπυσική χώρων.

1995

Κύκλος "Μουσικές του χθες και του σήμερα": Σεμινάριο εισαγωγής στη μουσική του Μεσαίωνα,, διδ. Παναγιώτης Βλαγκόπουλος
Κύκλος "Μουσική και νέες τεχνολογίες"
Workshop: Αλγοριθμική σύνθεση σε περιβάλλον MAX, διδ. Κώστας Μόσχος
Σεμινάριο ψηφιακής σύνθεσης ήχου: Εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού CSOUND, διδ.Πάρις Σμαράγδης

 1991-1993

"Ένηχα" Πρόγραμμα Κατάρτισης Κατασκευαστών Μουσικών Οργάνων

Στην προσπάθεια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και της ανάπτυξης ενός έως πρότινος παραγνωρισμένου τομέα, το Ι.Ε.Μ.Α. δημιούργησε το πρόγραμμα "ΕΝΗΧΑ" το οποίο αφορούσε την κατάρτιση κατασκευαστών και επισκευαστών μουσικών οργάνων.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε τις χρονιές 1991-1992 και 1992-1993 από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κοινοτικό Ταμείο.
Η ανταπόκριση στην ανακοίνωση του προγράμματος ήταν πολύ μεγάλη. Μόνο την πρώτη χρονιά υπήρχαν 120 υποβολές αιτήσεων από τους οποίους επελέγησαν 20 σπουδαστές.
Το πρόγραμμα διδασκαλίας περιελάμβανε εκτός των πρακτικών μαθημάτων και όλα τα απαραίτητα θεωρητικά (θεωρία της παραδοσιακής μουσικής, των κλιμάκων, σχέδιο, ακουστική οργάνων, καλλιέργεια ακοής κ.τ.λ.). Λειτούργησαν 3 διαφορετικά τμήματα : εγχόρδων, πνευστών και πολύχορδων.
Στα πλαίσια των "ΕΝΗΧΩΝ" καταρτίστηκαν συνολικά 40 νέοι, πολλοί από τους οποίους ασκούν σήμερα το επάγγελμα του οργανοκατασκευαστή αλλά και του εκπαιδευτή στην οργανοκατασκευή.

Κύριοι εκπαιδευτές οργανοκατασκευής στα "ΕΝΗΧΑ" ήταν οι:

  • Νυκτα: Νίκος Φρονιμόπουλος
  • Έγχορδα: Γιώργος Θεοχάρης
  • Πνευστά: Γιώργος Παράσχος
  • Πληκτροφόρα: Αντώνης Μαλάμης

 

1990-1991

Τριήμερο σεμιναριακός κύκλος ηλεκτρονικής μουσικής σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Πάτρας.