Ψηφιακή Μουσική Εκπαίδευση και Επαγγελματική Κατάρτιση
Πρόγραμμα Culture 2000
Ψηφιακή Μουσική, Εκπαίδευση και Κατάρτιση
(DMET – Digital Music Education and Training)
Το DMET είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδοτούμενο από την Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Πρόγραμμα Culture 2000) και υλοποιείται από το ΙΕΜΑ σε συνεργασία με 5 άλλους ευρωπαϊκούς φορείς.
Το DMET προβλέπει την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συνόλου δράσεων οι οποίες στοχεύουν
α) να εξοικειώσουν τους επαγγελματίες μουσικούς (δημιουργούς, εκτελεστές, παιδαγωγούς, σπουδαστές κ.ο.κ.) και τους φορείς (μουσικής εκπαίδευσης, παραγωγής, διοργάνωσης, διακίνησης κ.ο.κ.) στις νέες δυνατότητες που προσφέρονται από την ψηφιακή και δικτυακή τεχνολογία και
β) να δημιουργήσει ένα "σώμα γνώσεων" σχετικών με το θέμα που θα βοηθήσει τις πανεπιστημιακές και επαγγελματικές σχολές να εντάξουν το αντικείμενο αυτό στο πρόγραμμα σπουδών τους. .
Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τους Ευρωπαίους Μουσικούς και τις επιχειρήσεις –ιδιαίτερα μικρού μεγέθους- με τα κατάλληλα εφόδια και τις γνώσεις έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στη νέα ψηφιακή οικονομία.
Το ΙΕΜΑ συμμετέχει στο πρόγραμμα από κοινού με τους ευρωπαϊκούς φορείς:
- Music Information Centre Austria ( MICA) (Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Αυστρίας)
- Internationales Musik- und Medienzentrum (IMZ) (Διεθνές Κέντρο Μουσικής και Μέσων Ενημέρωσης Αυστρίας)
- Polish Composers’ Union (PCU) – Polish Music Information Centre (PMIC) - (Ένωση Πολωνών Μουσουργών - Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Πολωνίας)
- Independent Music Companies Association IMPALA (Ένωση Ανεξάρτητων Μουσικών Εταιρειών IMPALA, Βέλγιο)
- Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Σλοβακίας Hudobne Centrum
με την υποστήριξη των
- Διεθνή Ένωση Κέντρων Μουσικής Πληροφόρησης IAMIC (The International Association of Music Information Centres)
- Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Μουσικής (EMO European Music Office)
- Και το Jeunesses Musicales Romania
Ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου είναι περίπου 1.000.000 Ευρώ. Το σχέδιο υλοποιείται με την υποστήριξη του Προγράμματος Πολιτισμός 2000 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διαρκεί τρία έτη (10/2005 έως 9/2008).
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ του DMET
- Διερεύνηση των επιχειρηματικών ευκαιριών στον κερδοσκοπικό και μη κερδοσκοπικό τομέα της διαδικτυακής αγοράς μουσικής για τα επόμενα 5 χρόνια με ιδιαίτερη έμφαση στη αλληλεπίδραση με τη ζωντανή μουσική. Συγκέντρωση των ερευνών για την αγορά μουσικής και της σχετικής βιβλιογραφίας.
- Ανάπτυξη ενός δικτύου οργανισμών που έχουν ήδη πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες της αγοράς της μουσικής, με σκοπό να αποτελέσουν ένα εικονικό «παρατηρητήριο» των εξελίξεων της αγοράς που να παράγει εκθέσεις–συμπεράσματα γραμμένα σε μία γλώσσα κατανοητή για τους μουσικούς δημιουργούς.
- Δημιουργία μιας διαδικτυακής βάσης πληροφοριών που θα περιλαμβάνει τις ερευνητικές εκθέσεις και το υλικό σχετικά με την αγορά μουσικής.
- Δημιουργία αρχείου με αντικείμενο τη διαθέσιμη προσφορά μουσικής επαγγελματικής εκπαίδευσης στις ευρωπαϊκές χώρες. Ποια είναι τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα από Ευρωπαϊκούς φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς.
- Εγκαθίδρυση διαδικτυακής επικοινωνιακής δομής για τους επαγγελματίες στον τομέα της μουσικής, συγγραφείς δημιουργούς, μικρές επιχειρήσεις κλπ.
- Διοργάνωση σειράς διεθνών συνεδρίων και σεμιναρίων στην Ευρώπη (Κάννες, Βερολίνο, Βιέννη, Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουκουρέστι, Αθήνα) για τον εντοπισμό των προβλημάτων και για την προβολή του προγράμματος DMET, των γνώσεων που έχουν συλλεχθεί και των στόχων του.
- Δημιουργία σχετικού εκπαιδευτικού υλικού. Ανάπτυξη των προγραμμάτων κατάρτισης αξιοποιώντας τα δίκτυα των συνδιοργανωτών: πρότυπα τετράωρα εργαστήρια έως και διήμερα σεμινάρια. Δημιουργία δικτύου εκπαιδευτών και ομιλητών διαθέσιμων σε τοπικό επίπεδο και κατάρτισή τους. Καθιέρωση σχετικής πιστοποίησης.
- Δημιουργία ενός δικτύου μουσικών εκπαιδευτικών οργανισμών (Πανεπιστήμια, Ωδεία, Μουσικά Σχολεία κλπ) για την εφαρμογή του συνόλου των εκπαιδευτικών δράσεων του DMET.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ του DMET
O τομέας της μουσικής διέπεται από σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Στη νέα ψηφιακή οικονομία έχουν δημιουργηθεί σημαντικές ασυνέχειες στην αλυσίδα αξίας του περιεχομένου, όπως αυτή ήταν τον τελευταίο αιώνα. Η δυνατότητα διανομής της μουσικής μέσω του διαδικτύου δημιουργεί νέες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους μουσικούς δημιουργούς. Αλλά δεν είναι πολλοί οι συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες, που είναι έτοιμοι να εκμεταλλευθούν τις νέες δυνατότητες για να γίνουν πιο γνωστοί, να αποκτήσουν μεγαλύτερο κοινό και να προωθήσουν οι ίδιοι στην αγορά τη δουλειά τους.
To DMET:
- Θα ενισχύσει του δημιουργούς Ευρωπαϊκής Μουσικής παρέχοντάς τους τη γνώση για το πώς να επιτύχουν στη νέα ψηφιακή μουσική οικονομία.
- Θα αναδείξει τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους δημιουργούς στον τομέα της σύγχρονης κλασικής και λόγιας μουσικής, του αυτοσχεδιασμού και της pop μουσικής, αλλά και για τους επαγγελματίες της παραδοσιακής μουσικής.
- Θα βελτιώσει τις επιχειρηματικές δεξιότητες και την ικανότητα για την αποτελεσματική προώθηση των δημιουργικών ταλέντων και των μικρών επιχειρήσεων μέσω κατάλληλης εκπαίδευσης.
- Θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ψηφιακής μουσικής επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης που θα είναι προσανατολισμένο στην ανάγκες της αγοράς και θα ενημερώνεται διαρκώς και μετά το τέλος του σχεδίου, μέσω της αξιοποίησης των υπαρχόντων δικτύων του χώρου.
Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα είναι:
- Καλύτερη σύνδεση με την αγορά εργασίας των προγραμμάτων για επαγγελματίες μουσικούς που προσφέρονται από Πανεπιστήμια, Ωδεία, Μουσικά Σχολεία κλπ.
- Μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς για την Ευρωπαϊκή Μουσική στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά της μουσικής.
- Μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς κυρίως για τους μικρούς τοπικούς μουσικούς παραγωγούς (ιδιαίτερα σε μικρά κράτη-μέλη στις αγορές των οποίων κυριαρχούν οι πολυεθνικές μουσικές επιχειρήσεις), διαμέσου της καλύτερης προώθησης και προβολής και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρουσιάζει η διαδικτυακή αγορά μουσικής.
- Ενίσχυση της μουσικής πολυμορφίας.
- Διευκόλυνση της πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή μουσική για το παγκόσμιο κοινό της διαδικτυακής αγοράς μουσικής (online distribution market).
Γενικότερα το σχέδιο θα συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων της διαδικτυακής μουσικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της πολιτιστικής πολιτικής και των δημιουργικών βιομηχανιών, μέσω της ενίσχυσης των δημιουργών.
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι μουσικοί δημιουργοί και εκτελεστές, που έχουν ξεκινήσει ήδη την καριέρα τους και χρειάζονται να αναπτύξουν δεξιότητες αποτελεσματικής προώθησης του εαυτού τους/του έργου τους στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.
Οι φορείς μουσικής εκπαίδευσης, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ψηφιακή μουσική διανομή και να προετοιμάζουν κατάλληλα τους σπουδαστές τους για να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.
Οι σπουδαστές και οι εκπαιδευτικοί όπου μέσα από την ψηφιακή πληροφόρηση μπορούν να αναζητήσουν εκπαιδευτικά υλικά αλλά και πληροφορίες για σπουδές
Οι παραγωγοί και διοργανωτές όπου μπορούν να ανακαλύψουν νέους τρόπους προσέγγισης των δημιουργών αλλά και προώθησης των προϊόντων τους.
Περισσότερα στοιχεία υπάρχουν στον ειδικό ιστότοπο του DMET που ανέτυξε το ΙΕΜΑ στο πλαίσιο του προγράμματος