ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΝΑΝΣΗΣ ΤΟΥΜΠΑΚΑΡΗ

 

 

Προσωπικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου 1962, από την Ευσεβία και τον Βασίλειο Τουμπακάρη.

 

Σπουδές

Το 1979 εισάγεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα ξεκινά μουσικές σπουδές:

·      κλασσικής κιθάρας με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο στο Εθνικό Ωδείο (1980-1986)

·      κλασσικού τραγουδιού  με την Καίτη Παπαλεξοπούλου στο Εθνικό Ωδείο (1981-1990)

·      πιάνου με τον Ούβε Μάτσκε στο Ωδείο “Ν. ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ” (1986-1991).

Το 1985  ξεκινά σπουδές ανώτερων θεωρητικών της μουσικής με τον Μιχάλη Τραυλό στο Ωδείο “Ν. ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ” και λαμβάνει:

·      Πτυχίο Αρμονίας (1987 - βαθμός “λίαν καλώς”)

·      Πτυχίο Αντίστιξης (1989 - βαθμός “άριστα”)

·      Πτυχίο Φούγκας (1990 - βαθμός “άριστα”).

 

 

Σεμινάρια

Έχει παρακουθήσει τα εξής σεμινάρια:

·         Κλασσικής κιθάρας με τον Oscar Ghiglia (Αθήνα, Δεκέμβριος 1983) και με τον Abel Carlevaro (Αθήνα, Φεβρουάριος 1986).

·         Διεύθυνσης χορωδίας με τον Αντώνη Κοντογεωργίου (Αθήνα, Μάιος 1987).

·         Σύστημα Kodaly (Αθήνα, Απρίλιος 1987 / Ουγγαρία, Ιούλιος-Αύγουστος 1987 / Αθήνα, Απρίλιος 1988 / Ουγγαρία, Ιούλιος-Αύγουστος 1989).

·         Θεατρικό Παιχνίδι-Παιδαγωγική Θεωρία και Πρακτική (Αθήνα, Δεκέμβριος 1989).

·         Δημιουργικού χορού (Αθήνα, Μάρτιος 1993).

·         Ρυθμός, Κίνηση, Κρουστά (Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 1993)

·         Αφρικάνικος Χορός και Κρουστά (Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 1993)

·         Θεωρητικές και διδακτικές προσεγγίσεις στην Παιδική Λογοτεχνία (Αθήνα, Δεκέμβριος 1993)

·         Μουσική - Ρυθμική και Κινητική Αγωγή E. J. Dalcroze (Αθήνα, Ιούνιος 1994).

·         “Χορός και εικαστικά” με την B. Haselbach (Σχ. Μωραϊτη, Νοέμβριος 1999)

 

 

Επαγγελματική δραστηριότητα

1986 έως σήμερα: Διδασκαλία μουσικοπαιδαγωγικών στις τάξεις του Δημοτικού της Σχολής Μωραΐτη. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής της δραστηριότητας συμπεριλαμβάνεται και η συγγραφή και το ανέβασμα τριών μιούζικαλ για παιδιά, καθώς και η διδασκαλία και το ανέβασμα των κωμωδιών του Αριστοφάνη “Αχαρνείς” και “Όρνιθες”, σε διασκευή για παιδιά του Δ. Ποταμίτη.

 

Καλοκαίρι 1987: Υπεύθυνη μουσικοπαιδαγωγικών στα θερινά τμήματα του Κολεγίου Αθηνών.

 

Χειμώνας 1988: Διδασκαλία μουσικοπαιδαγωγικών στα προγράμματα του Δήμου Περιστερίου.

 

1988 έως 1994: Συνεργάτης του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ), όπου και διετέλεσε οργανωτική υπεύθυνη και βασική εισηγήτρια των προγραμμάτων ΕΜΜΕΛΕΙΑ IV που είχαν ως αντικείμενο την εκπαίδευση μουσικοπαιδαγωγών και απευθυνόντουσαν σε φοιτητές και αποφοίτους Παιδαγωγικών Σχολών καθώς και σε μουσικούς και σπουδαστές Ωδείων. Τα προγράμματα αυτά αποτελούσαν μέρος του ευρύτερου προγράμματος ΕΜΜΕΛΕΙΑ το οποίο επιδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

1990 έως 1994: Υπεύθυνη του Τμήματος Μουσικής Αγωγής του Ωδείου Ευμουσία και διδασκαλία μουσικής παιδαγωγικής στο ωδείο αυτό.

 

1994 έως 1999: Επικεφαλής του Τομέα Μουσικής Αγωγής του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά. Εκτός από το διδακτικό έργο, οι δραστηριότητές της αφορούν επίσης την οργάνωση σεμιναρίων απευθυνόμενων σε μουσικοπαιδαγωγούς, μουσικοπαιδαγωγικές παρεμβάσεις και πειραματικές διδασκαλίες σε δημόσια σχολεία του Πειραιά κ.λ.π.

 

1996 έως σήμερα: Μετέχει ως επιμορφώτρια στον τομέα μουσικής, στο πρόγραμμα “ΜΕΛΙΝΑ” των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας.

 

 

Μελετητική - Ερευνητική δραστηριότητα

Μελέτη με θέμα “Ανάπτυξη πολυμέσου για την ενσωμάτωση μουσικού, ηχητικού και σχετικού οπτικού υλικού στο μάθημα της Ιστορίας στο Δημοτικό Σχολείο”. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με την ειδική χορηγία “Κυβέλη - Γ. Χορν” του συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής” (Πρόεδρος Χρ. Λαμπράκης) στο διάστημα. Σεπτέμβρης 1995 έως Ιούνιος 1997.

 

Πειραματικό πρόγραμμα με θέμα “Σύνδεση της μουσικής αγωγής με τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος του δημοτικού σχολείου - Πώς το Εμείς και ο κόσμος έγινε μουσική”. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο Ράλειο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά από το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά - Εργαστήριο Μουσικής Αγωγής σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο διάστημα Νοέμβριος 1996 έως Απρίλιος 1997 (επικεφαλής της ομάδας του προγράμματος).

 

Πειραματικό πρόγραμμα με θέμα “Σύνδεση της μουσικής αγωγής με τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος του δημοτικού σχολείου - Η Μουσική των μαθηματικών ή τα μαθηματικά της μουσικής;”. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο Ράλειο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά από το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά - Εργαστήριο Μουσικής Αγωγής σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο διάστημα Νοέμβριος 1997 έως Μάρτιος 1998 (επικεφαλής της ομάδας του προγράμματος).

 

Μέλος της επιστημονικής ομάδας που επεξεργάστηκε εκπαιδευτικό υλικό στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων του ΕΠΕΑΕΚ. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σεπτέμβριος 1997.

 

 

Δημοσιεύσεις - Συγγραφικό έργο

“Ενσωμάτωση μουσικού, ηχητικού και σχετικού οπτικού υλικού, στη διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας στο Δημοτικό σχολείο”. Εισήγηση στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση, Θεσσαλονίκη - Ιούνιος 1998.

 

“Σύνδεση της μουσικής αγωγής με τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος του Δημοτικού σχολείου”. Εισήγηση στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση, Θεσσαλονίκη - Ιούνιος 1998 (με τους Τζ. Γιαμάλογλου, Π. Τσιρίδη, Γ. Φασόλη, Ν. Τσαφταρίδη).

 

«Η Αφρική με τα μάτια των παιδιών» Εισήγηση στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση, Βόλος - Ιούνιος 2002.

 

Έχει συγγράψει σειρά παραμυθιών για παιδιά με τον γενικό τίτλο “Ο Αίσωπος κάπως αλλιώς”. Εκδόσεις ΔΕΛΦΙΝΙ (δύο τίτλοι)

 

 

Διοργανώσεις Συνεδρίων - Συμποσίων

Οργανωτικά υπεύθυνη του συμποσίου “Σύγχρονες μουσικοπαιδαγωγικές και διαθεματικές προσεγγίσεις στη μουσική εκπαίδευση” το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Μαρτίου 1999 υπό την αιγίδα της Γραμματείας Νέας Γενιάς και την χορηγία του Ωδείου “Φ. ΝΑΚΑΣ”.

 

 

Μέλος εταιρειών

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Kodaly και της International Kodaly Society καθώς επίσης και της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε).

 

 

Ξένες γλώσσες

Αγγλικά και Γαλλικά.